Filmtips & indisk mat

Häromdagen såg jag en film som jag varit sugen på ett tag: The Lunchbox. 

Filmen utspelar sig i ett myllrande Mumbai där det varje dag levereras 170 000 lunchlådor  – och där endast en på miljonen kommer på avvägar! Men en dag hamnar hemmafrun Ilas matlåda i händerna på den buttra änklingen Sajaan som snart ska gå i pension. Han njuter av hennes mat som är himmelsk. En brevväxling startar mellan de två och de utbyter sina innersta tankar, drömmar och sorger.

Filmen var mysig och jag gillade skådespelarnas insatser. Sajaan spelas av Irrfan Khan som även spelade den vuxna Pi Patel i filmen Life of Pi. Härliga miljöer och jag riktigt kände hur jag kastades tillbaka till det intensiva Mumbai – ljud, dofter, känslor. Och om du inte har varit i Indien förut ger filmen en liten hint om hur stadslivet kan upplevas.

Det var mycket fokus på mat i filmen vilket jag gillade (och samtidigt dreglade åt…) För några år sedan kom det en film (Julie & Julia) om Julia Childs matlagning. Kanske ingen höjdarfilm men ganska inspirerande vad gäller passion för matlagning (även om jag inte blev så sugen på just hennes mat). Men jag vill istället ha en film om indisk matlagning!

I dag kunde jag inte stå emot mitt sug utan beställde indisk hämtmat. Såå gott! Paneer tikka butter masala, smakade ljuvligt om du frågar mig. Smakar segt dörrstopp om du frågar andra.

En sak som slog mig var just det här med att en lunchlåda på miljonen kommer bort. Allt känns galet ineffektivt och kaotiskt i Indien, men på nåt jäkla vänster får de till det och de har koll på ALLT. I början blev jag tokig men efter ett tag förstod jag att det inte var nån idé att hetsa upp sig. Allt löser sig förr eller senare, oftast senare i Indien, men ändå – det löser sig.

Önskar er alla en trevlig sommar och på återseende!

/Ulrika – vitlöksstinkande, mätt och belåten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *